Design a site like this with WordPress.com
Get started

Info on gastroesophageal reflux

Η παλινδρόμηση οξέος λαμβάνει χώρα όταν τα στοιχεία μέσα από το στομάχι σας ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας. Είναι επίσης γνωστό ως παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Όταν έχετε ενδείξεις παλινδρόμησης οξέος πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε μια ασθένεια γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD).

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβητικών Θεμάτων και Διαταραχών του Εντέρου και των Διαταραχών του Εντέρου (NIDDK), το GERD επηρεάζει περίπου το 20% των Αμερικανών. Εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, θα μπορούσε μερικές φορές να προκαλέσει κρίσιμες δυσκολίες.

Συμπτώματα GERD

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη απαλλαγή από την εμπειρία στο εσωτερικό του άνω μέρους του σώματος σας, η οποία μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι την περιοχή του λαιμού σας. Αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά γνωστά ως παλινδρόμηση οξέος.

Όταν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να δημιουργήσετε μια κακή ή δυσάρεστη γεύση στο πίσω μέρος του στόματός σας. Μπορεί επίσης να σας αναγκάσει να ανατρέψετε τα τρόφιμα ή το υγρό από το στομάχι σας στην περιοχή του στόματος σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το GERD μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί συχνά να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής, όπως ένας μακροχρόνιος βήχας ή άσθμα.

Η GERD ενεργοποιεί

Ο χαμηλότερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) είναι στην πραγματικότητα μια σφαιρική ομάδα μυών που ακολουθεί τον οισοφάγο σας. Όταν λειτουργεί σωστά, στηρίζεται και ξεκινάει μόλις απορροφήσετε. Σφίγγει και κλείνει ξανά μετά.

Η παλινδρόμηση οξέος οξέος λαμβάνει χώρα όταν το LES σας δεν τερματίζεται ή κλείνει αποτελεσματικά. Αυτό δίνει στους χωνευτές χυμούς και άλλα στοιχεία από την κοιλιά για να αυξηθεί στον οισοφάγο σας.

Θεραπείες GERD

Για να αποτρέψετε και να μειώσετε τα σημεία και τα συμπτώματα του GERD, ο γιατρός σας μπορεί να σας εμπνεύσει να κάνετε σίγουρα αλλαγές στους τρόπους κατανάλωσης ή σε άλλες συμπεριφορές.

Θα μπορούσαν επίσης να συστήσουν την κατανάλωση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως:

 αντιόξινα

 Αναστολείς υποδοχέων Η2

 αναστολείς κινητήρα αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Περιστασιακά, συχνά θα συνταγογραφούν πιο ισχυρούς αποκλειστές υποδοχέων Η2 ή PPI. Εάν η GERD είναι σοβαρή και όχι απάντηση σε άλλες θεραπευτικές επιλογές, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική θεραπεία.

Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται εκτός του φαρμάκου και συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα που υπάρχουν για τη θεραπεία του ΓΓΕΠ.

powered by Rubicon Project

Χειρουργική διαδικασία για το GERD

Γενικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα επαρκούν για την πρόληψη και τη μείωση των σημείων του ΓΓΕΠ. Αλλά συχνά, απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις.

Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί ενδεχομένως να προτείνει χειρουργική θεραπεία εάν η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα από μόνα τους δεν έχουν σταματήσει τα σημάδια και τα συμπτώματά σας. Συχνά θα προτείνουν επίσης χειρουργικές επεμβάσεις αν έχετε δημιουργήσει προβλήματα του GERD.

Θα βρείτε διάφορους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων που προσφέρονται για τη φροντίδα του GERD. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε σχετικά με τις μεθόδους που προτείνει ο γιατρός σας.

Εντοπισμός του GERD

Σε περίπτωση που ο ιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε GERD, θα πραγματοποιήσουν μια φυσική αξιολόγηση και θα σας ζητήσουν για τυχόν σημεία και συμπτώματα που υποφέρετε.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αριθμό από τις επόμενες διαδικασίες για να επιβεβαιώσουν ιατρική διάγνωση ή να ελέγξουν τις επιπλοκές του GERD:

 Κατάποση βαρίου: σύντομα μετά την κατανάλωση ενός φαρμάκου για το βαρίου, η απεικόνιση με ακτινοβολία χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει το ανώτερο πεπτικό σας σύστημα

 κορυφαία ενδοσκόπηση: ένας εύκαμπτος τύπος σωλήνα που χρησιμοποιεί πολύ μικρό ψηφιακό σκεύος εισάγεται στον οισοφάγο σας για να το ελέγξει και να αποκτήσει δοκιμή κυττάρων (βιοψία) εάν απαιτείται

 οισοφαγική μανομετρία: ένας εύκαμπτος σωλήνας είναι κοχλιωτός στον οισοφάγο σας για να υπολογίσει τη δύναμη του οισοφαγικού μυϊκού ιστού

 το pH του οισοφάγου που παρακολουθεί: α παρακολουθείτε για να τοποθετηθεί στον οισοφάγο σας για να μάθετε εάν και πότε η κοιλότητα της κοιλιάς πηγαίνει σε αυτό

GERD στα νεογνά

Περίπου τα δύο τρίτα των τεσσάρων-τεσσάρων εβδομάδων-παρωχημένων μωρών έχουν σημεία και συμπτώματα του ΓΓΕΠ. Μόνο το 10 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 1 έτους που έχουν ξεπεραστεί υποφέρουν από αυτό.

Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να φτύνουν τα γεύματα και να κάνουν εμετό περιστασιακά. Αλλά εάν το βρέφος σας φουσκώνει συχνά τα τρόφιμα ή τους εμετούς, μπορεί να έχουν ΓΕΡD.

Άλλα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια του GERD στα νεογνά περιλαμβάνουν:

 άρνηση να χαλαρώσει

 θέματα λήψης

 σφύριγμα ή πνιγμό

 βρογχίματα ή ρουμπίνια

 απογοήτευση κατά την διάρκεια ή μετά την εκτέλεση

 ξανακάλυψη του πάλι κατά τη διάρκεια ή μετά τη σίτιση

 απώλεια λίπους ή ανεπαρκή πρόοδο

 επαναλαμβανόμενος βήχας ή πνευμονία

 προβλήματα στον ύπνο

Αρκετά από αυτά τα σημάδια μπορεί επίσης να είναι παρόντα σε παιδιά με στομαχική ράβδωση, μια διαταραχή που θα τους κάνει δύσκολο να τρώνε.

Εάν νομίζετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει GERD ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας, προγραμματίστε μια συνάντηση με το γιατρό σας. Μάθετε να αναγνωρίζετε το GERD σε βρέφη

Κίνδυνοι για το GERD

Οι συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες δημιουργίας GERD, όπως:

 προβλήματα βάρους

 μητρότητα

 διαφραγματοκήλη

 διαταραχές των συνδετικών ιστών

Ορισμένες συμπεριφορές διαβίωσης μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης GERD, όπως:

 χρησιμοποιώντας τον καπνό

 κατάποση μεγάλων πιάτων

 αναπαύεται ή κοιμάται σύντομα μετά το φαγητό

 τρώγοντας ορισμένα είδη γευμάτων, για παράδειγμα, τηγανητά ή ζεστά και πικάντικα τρόφιμα

 απολαμβάνοντας κάποια είδη ποτών, όπως αναψυκτικά, γκουρμέ καφές ή αλκοόλ

 χρησιμοποιώντας μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS), για παράδειγμα ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη

Όταν έχετε μερικούς από αυτούς τους κινδύνους, η λήψη μεθόδων για την τροποποίησή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να χειριστείτε το GERD. Διαβάστε περισσότερα για το τι θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να υποφέρει από αυτό.

Σύμφωνα με αυτή την πρακτική εμπειρία, πόσο πιθανόν είστε σήμερα να συμβουλεύετε το Healthline για το μέλος της οικογένειάς σας ή για το φίλο σας;

Δεν είναι καθόλου πιθανό

Εξαιρετικά πιθανό

Πιθανές επιπλοκές του GERD

Σε πολλά άτομα, το GERD δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Αλλά σε ασυνήθιστες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και ακόμη και επιβλαβή για την υγεία προβλήματα υγείας.

Οι δυνητικές δυσκολίες του GERD περιλαμβάνουν:

 οισοφαγίτιδα, πονόλαιμο του οισοφάγου σας

 οισοφαγική στένωση, η οποία έρχεται όταν ο οισοφάγος στενεύει ή σφίγγει

 Οισοφάγος του Barrett, σχετικά με μακροπρόθεσμες προσαρμογές για την επικάλυψη του αντίστοιχου οισοφάγου σας

 ο καρκίνος του οισοφάγου, ο οποίος έχει επίδραση σε ένα μικρό μέρος των ατόμων με οισοφάγο του Barrett

 επίθεση κατά του άσθματος, επίμονο βήχα ή άλλα προβλήματα αναπνοής, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αν έχετε αέρα στο κοιλιακό σας σύστημα στο αναπνευστικό σας σύστημα

 η διάβρωση των δοντιών των δοντιών, η περιοδοντική κατάσταση ή άλλα προβλήματα στην οδοντιατρική

Για να μειώσετε τις πιθανότητες των προβλημάτων σας, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε να αποφύγετε και να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα του GERD.

Διατροφή και GERD

Σε πολλούς ανθρώπους, ορισμένα είδη γευμάτων και ποτών ενεργοποιούν ενδείξεις του ΓΓΕΠ. Οι συνήθεις διατροφικές σπίθες περιλαμβάνουν:

 τρόφιμα υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά

 πικάντικα είδη διατροφής

 μαύρη σοκολάτα

 φρούτα εσπεριδοειδών

 ανανάς

 ντομάτα

 κρεμμύδι

 σκόρδο

 μέντα

 αλκοολούχα ποτά

 καφέ γκουρμέ

 τσάι

 σόδα

Οι διατροφικές ενεργοποιήσεις μπορεί να διαφέρουν από ένα συγκεκριμένο άτομο σε ένα διαφορετικό. Μάθετε περισσότερα για τα τυπικά τρόφιμα ενεργοποιεί και τρόπους για να αποτρέψετε την επιδείνωση των σημείων σας.

Αρχική διορθωτικά μέτρα για την GERD

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα σπιτικά φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των σημάτων GERD.

Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σε:

 Κόψε το κάπνισμα

 να απαλλαγείτε από το πρόσθετο βάρος

 τρώνε πιο συμπαγή πιάτα

 μασάτε περιοδοντίτιδα μετά το φαγητό

 αποφεύγετε να ξαπλώνετε μετά την κατανάλωση

 αποφύγετε τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά που προκαλούν τα σημάδια ή τα συμπτώματά σας

 αποφύγετε να φοράτε μικρά ρούχα

 διαδικασία χαλάρωσης τακτικής

Ορισμένες βότανα θα μπορούσαν επίσης να δώσουν μείωση.

Τα φυσικά βότανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για το GERD περιλαμβάνουν:

 χαμομήλι

 υποκείμενη γλυκόριζα

 αιτία marshmallow

 κηλιδωτό φτερό

Ακόμα κι αν χρειάζονται πολύ περισσότερες επιστημονικές μελέτες, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν ανάπαυλα από παλινδρόμηση οξέος μετά τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, βάμματα ή τσάι που περιλαμβάνουν αυτά τα βότανα.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φυτικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις ή να επηρεάσουν συγκεκριμένα φάρμακα. Εξετάστε τις πιθανές θετικές πτυχές και τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση φυτικών λύσεων για τη φροντίδα του GERD.

Άγχος και GERD

Όπως υπογραμμίζεται από το 2015 έρευναΑπίστευση εφοδιασμού, η νευρικότητα θα μπορούσε να καταστήσει μερικά από τα συμπτώματα του GERD σοβαρότερα.

Εάν αισθάνεστε ότι η νευρικότητα προκαλεί χειρότερα συμπτώματα, δείτε την ομιλία με τον γιατρό σας σχετικά με τις τεχνικές για τη μείωση της.

Μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την αγωνία περιλαμβάνουν:

 περιορίστε την επαφή σας με την εμπειρία, τα άτομα και τις τοποθεσίες που σας βοηθούν να αισθανθείτε άγχος

 εκπαιδευτικές μεθόδους απόλαυσης, όπως ρουτίνες ασκήσεων διαλογισμού ή χαλάρωσης

 να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά του ύπνου, τη ρουτίνα προπόνησης ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του τρόπου ζωής

Σε περίπτωση που ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε μια διαταραχή άγχους, μπορεί να σας στείλει σίγουρα έναν συναισθηματικό συνολικό ειδικό για την υγεία για την πρόγνωση και τη μέθοδο θεραπείας. Η θεραπεία για μια ασθένεια πανικού ή άγχους μπορεί να περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, να συζητά τη θεραπεία ή ένα μείγμα από το καθένα.

Εγκυμοσύνη και GERD

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να βιώσετε παλινδρόμηση οξέος. Εάν είχατε ΓΓΕΠ πριν αναμείνετε ένα μωρό, τα σημάδια ή τα συμπτώματά σας μπορεί να χειροτερεύσουν πολύ.

Οι ορμονικές αλλοιώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν τον μυϊκό ιστό με τον οισοφάγο σας να χαλαρώσει πιο συχνά. Ένα αναπτυσσόμενο αγέννητο βρέφος μπορεί επίσης να εντοπίσει στέλεχος στην κοιλιά σας. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα να εισχωρήσει η κοιλιακή οξύτητα στον οισοφάγο σας.

Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διαταραχής της παλινδρόμησης οξέος είναι ασφαλή για να κάνουν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για να αποφύγετε συγκεκριμένα αντιόξινα ή άλλα φάρμακα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε την παλινδρόμηση οξέος όταν είστε έγκυος.

Άσκηση άσθματος και ΓΓΕΠ

Έχει αναφερθεί ότι πάνω από 75% των ατόμων με βρογχικό άσθμα συναντούν επίσης ΓΑΚΠ.

Απαιτείται πολύ περισσότερη μελέτη για να γνωρίζουμε την πραγματική συνεργασία μεταξύ του άσθματος και του GERD. Είναι πιθανό το GERD να χειροτερέψει ενδείξεις για άσθμα. Αλλά το βρογχικό άσθμα και διάφορα φάρμακα για το βρογχικό άσθμα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να περάσετε από το GERD.

Σε περίπτωση που έχετε βρογχικό άσθμα και GERD, είναι ζωτικής σημασίας να χειρίζεστε εξίσου τις περιστάσεις. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με τις backlinks μεταξύ αυτών των καταστάσεων και τον καλύτερο τρόπο για τον αποτελεσματικό έλεγχο τους.

IBS και GERD

Η λανθάνουσα εντερική διαταραχή (IBS) είναι μια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τη μεγάλη σας εντερική οδό. Τα δημοφιλή σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 κοιλιακό άλγος

 φούσκωμα

 ενόχληση του εντέρου

 διάρροια

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη επισκόπηση Trusted Supply, τα σημεία ή τα συμπτώματα που συνδέονται με το GERD θα είναι πιο συνηθισμένα σε άτομα με IBS από τον γενικό ανθρώπινο πληθυσμό.

Εάν έχετε σημάδια από κάθε IBS και GERD, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Θα μπορούσαν να προτείνουν αλλαγές στη διατροφή σας, φάρμακα ή κάποιες άλλες θεραπείες. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπερσύνδεση μεταξύ αυτών των προβλημάτων και πώς μπορείτε να πάρετε άνεση.

Κατανάλωση αλκοόλ και GERD

Σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν ΓΓΕΠ, τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα σημεία ή τα συμπτώματα. Τα θρεπτικά αίτια των ατόμων μπορεί να συνίστανται σε αλκοολούχα ποτά.

Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ενεργοποιήσεις σας, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να καταναλώνετε αλκοόλ χωρίς περίσσεια. Αλλά για λίγους ανθρώπους, ακόμη και μικρές ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών εκπέμπουν συμπτώματα του ΓΓΕΠ.

Εάν συνδυάσετε αλκοολούχα ποτά με χυμούς φρούτων ή μερικούς άλλους μίκτες, τα μίξερ των ατόμων ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν σημάδια. Μάθετε πώς αλκοολούχα ποτά και μίξερ μπορούν να ενεργοποιήσουν τα σήματα GERD.

Η ορατή διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων GERD και καούρα

Η καούρα είναι ένα είδος σημάδι της διαταραχής της παλινδρόμησης οξέος. Πολλοί άνθρωποι το δοκιμάζουν από καιρό σε καιρό, αλλά και στη βασική, η περιστασιακή παλινδρόμηση οξέος δεν αποτελεί λόγο για πρόβλημα.

Αλλά όταν πάρετε τα συμπτώματα καούρα περισσότερο από δύο φορές ανά λίγες ημέρες, θα μπορούσατε να έχετε GERD.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: